Pantotensyra

Pantotensyra

Att pantotensyra blivit en produkt som de flesta hälsomedvetna personer vill ha i sitt skafferi är inte så konstig i och med alla viktiga funktioner det har. Har du inte hört namnet pantotensyra? Då kanske du har hört den allt mer vanliga benämning som är vitamin B5, som är exakt samma sak.

Förutom att fungera som hälsokost för hud och hår så är pantotensyran viktigt för kroppens ämnesomsättning. Vitaminen hjälper dig även att hålla din mentala prestation på topp och kan ge dig extra energi. Vitaminer är allt som oftast bra och inte minst vitamin B5 då.

Vill du klippa till på pantotensyra för din hälsa? Kolla in tipsen nedan.

HEALTWELL

Kr12990 st
  • pantotensyra hälsokost sh

TWINLAB

Kr159100 st
  • pantotensyra bs

GREAT EARTH

Kr20990 st
  • pantotensyra vit

SOLGAR

Kr12350 st
  • solgar

Det är vitamin B5

Pantotensyra är en vitamin (B5) som är vattenlöslig och du kan hitta den i mängder av livsmedel som fullkorn, nötter, bananer och tomater. Dess främsta funktion är att den anses bra för celltillväxt, ett skydd mot fria radikaler alltså. Vitamin B5 kan ses som hudens och hårets väktare nummer 1 och håller dessa fräscha och fria från skador. Om det kliar mycket i hårbotten eller om du känner att din hy är fet kan pantotensyra vara tillskottet du behöver för att komma till rätta med detta.

Det sägs också att den sänker kolesterolet och fungerar som en utmärkt antioxidant.

Ge pantotensyra tid

Som jag trycker på mycket här på sajten hälsokosten.nu så tar förändringar tid och många hälsokost måste du ge lite tid innan du märker resultat av. Pantotensyra har en effekt på huden och vill du se resultat där så kan du räkna med att det tar i vilket fall en månad. Du kan märka att huden blir mindre fett och kommer kännas fräschare efter en tid. Vissa vitnar om resultat efter först 2-3 månader så ha tålamod som sagt.

Bort med finnarna

Nej, jag menar inte de kära människorna i vårat grannland Finland utan jag menar såklart de små finnarna som kan vara så otroligt irriterande i framförallt ansiktet. Pantotensyra finns i mycket mat men då i små mängder som tyvärr inte har någon direkt inverkat på att få bort finnar. Med ett kosttillskott så har det visat sig kunna dämpa utvecklingen av nya finnar väldigt effektivt, när du tar det i stora doser. Om du har problem med finnar, pormaskar eller känner att din hud inte är så bra som den kan vara så testa pantotensyra för att råda bot på detta.

B-komplex

Pantotensyra används ofta i kombination med andra B-vitaminer i vitamin B-komplex-formuleringar.  Vitamin B-komplex innehåller generellt vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin / niacinamid ), vitamin B5 (pantotensyra), vitamin B6 ( pyridoxin ), vitamin B12 ( cyanokobalamin ), och folsyra .  Men vissa produkter innehåller inte alla dessa ingredienser och vissa kan innehålla andra, såsom biotin, para- aminobensoesyra (PABA), kolinbitartrat och inositol.

Dagsbehov av pantotensyra

Hur mycket pantotensyra behövs? Som med alla rekommendationer så känner det att ta de för just vad det är, rekommendationer. Din ålder och ditt fysiska tillstånd spelar en stor roll när det kommer till hur mycket du behöver. I stora drag så behöver män ungefär 18 mg per dag medan kvinnor behöver cirka 14 mg per dag.

Hoppas du lärt dig något om pantotensyra, vill du skaffa en burk kolla i tipsen högst upp på sidan.

hälsokost 2015 logga

Här kan du läsa mer på sidan webMD >