Ashwagandha

Ashwagandha

Om du inte har hört talas om ashwagandha är du inte ensam. Den här hälsokosten som oftast kommer i kapslar har bland annat fått namnet indisk ginseng.

Ayurveda är det indiska ordet för ”livets kunskap” eller rättare sagt läran om livet. Hälsosystemet har 5000 år på nacken och är idag mer aktuellt än någonsin. Ayurveda är ett fullt godkänt system i Indien och har även sin egen läkarutbildning.

Tre mål

Hälsosystemet där ashwagandha är en del har 3 huvudsakliga syften som alla låter helt logiska. Dessa är:

  • Bota en redan inrotad sjukdom likt en vanlig västerländsk medicin gör.
  • Se till att kroppen mår bra och därmed förebygga att sjukdomar och andra tillstånd uppkommer.
  • Ayureda nöjer sig dock inte med att förebygga och bota utan dess slutgiltiga mål är att utveckla en perfekt helhetshälsa med allt vad det innebär. Ashwagandha är alltså en del som används flitigt.

Vetenskapen bygger på att vi människor är unika varelser som alla är olika. Eftersom alla är olika så behövs även en individuell behandlingsplan. Att hitta det rätta levnadssättet som minimerar risken för att drabbas av sjukdomar är målet. Tvär emot vad vi i väster gör så används endast mediciner från naturen för att bota, förebygga och uppnå maximal hälsa. Något medeltida kan tyckas men då får vi tänka på att Indien är ett fattigt land där många inte har råd med kemiskt gjorda mediciner.

Dieten är viktigast

Visst är det så att dieten spelar stor roll för hur vår hälsa är? Många tillstånd börjar med att vi inte får i oss tillräckligt av ett eller några olika näringsämnen. Det är därför som hälsokost är så inne just nu då samhället vi lever kan vara stressande, både så att vi sliter ut oss och att vi inte har tid att äta bra och allsidig kost.

Det är just den rätta diet som är systemet ayurveda viktigaste medicin för att få bästa möjliga hälsa. Två personer som har liknande symptom kan få två helt olika dieter. Låter det konstigt? Om alla skulle vara skapta exakt lika skulle det vara konstigt men inte om vi tänker oss in i filosofin att alla är olika.

Ashwagandha

Kr232
  • Ashwagandha bild

Withanolider

Det är withanolider som är det verksamma ämnet i ashwagandha. Det är en buske som växer i Afrika och södra Asien som får röda frukter som anses ha ”magiska” krafter. Enligt det Ayurveda systemet ska det bäret bota och förebygga ett stort antal sjukdomar.

Vill du testa denna Indiska ginseng? Skriv gärna till mig och berätta om du tyckte den hjälpte eller inte.

Läs mer om Ayurveda här >

hälsokost 2015 logga