Curcumin

Curcumin

Något som marknadsförs flitigt i hälsokosthyllorna är curcumin. Om du inte har hört just ordet curcumin så har denna hälsokost även namn som gurkmejaextrakt och curryextrakt.

Curcumin härrör från rotstocken ”Curcuma longa” och är den viktigaste ingrediensen i gurkmeja och curry, som är två av de vanligaste kryddorna som används i Mellanöstern och Asien. Allra vanligast är den i Curryns hemland, Indien.

Därför ska du ta curcumin

Curcumin är som sagt ett extrakt från gurkmeja. Gurkmeja i sin tur har under flera tusen år används som en betydande rot i österländska mattraditioner.

Roten har blivit så populär i och med dess antiinflammatoriska egenskaper. Det hjälper kroppen att bekämpa främmande toxiner och spelar en viktigt roll då det gäller att reparera skador. Utan inflammation skulle bakterier enkelt kunna sprida sig i kroppen och sakta med säkert döda oss. Det är dock skillnad på kortvarig inflammation (som är bra) mot långvarig inflammation, som också benämns som kronisk inflammation. Den kroniska attackerar så småningom kroppens egna vävnader.

Bäst värde

Kr169
  • curcumin l

Det har visat sig att curcumin är starkt antiinflammatorisk, till och med så starkt att den kan matcha effektiviteten av vissa antiinflammatoriska läkemedel. Läs mer om studien här.

Stärk ditt hjärta

En av de största dödsorsakerna i världen är relaterade till någon sorts hjärtsjukdom. Curcumin kan bidra (studie) till att vända många steg i processen som kan leda fram till en hjärtsjukdom.

Den största fördelen med curcumin är att ämnet tros förbättra funktionen av endotel, som är slemhinnan i blodkärlen.

Ämnet påstås också minska risken för cancer samt att behandla och förebygga Alzheimers. Har du dessa åkommor så ska du såklart prata med din läkare om eventuella doser och så vidare.

Bota depression med curcumin

Curcumin har visat sig lovande vid behandling av depression. I en kontrollerad studie blev 60 personer uppdelade i 3 grupper. En grupp fick det antidepresiva läkemedlet prozac. En annan grupp fick det läkemedelet tillsammans med curcumin medans den tredje gruppen endast fick curcumin. Den grupp som fick bägge klarade sig bäst. Det intressant här är att den grupp som bara fick antidepressiva läkemedlet hade liknade förbättringar med den grupp som bara fick curcumin. Vilket skulle betyda att denna hälsokost skulle kunna vara lika effektiv som ett antidepressivt läkemedel. Läs mer om studien här.

Depression är också kopplat till minskade nivåer av BDNF och en krympande hippocampus, som är ett hjärnområde som är avgörande för inlärning och minne. Studier visar att curcumin ökar BNDF nivåerna och det finns även tecken på att det kan öka hjärnans serotonin och dopamin.

Hoppas du lärt dig någon om vad curcumin är och vad det kan göra för dig.

hälsokost 2015 logga