Mandelsmör

Mandelsmör

Då och då så testar vi något som det sen blir svårt att vara utan, mandelsmör är en sådan produkt. Smöret är rikt på protein, gott och framförallt, det som vi efterfrågar mest av allt, nyttigt!

Mandelsmöret går att äta helt naturellt eller så kan du blanda det med i princip vad du vill. Det är extra populärt att göra smarriga efterrätter på.

Mandlar

Generellt finns det två olika sorters mandlar där den som vanligtvis används till att göra mandelsmör är sötmandel. Det är den mandel som efterfrågas mest, dels för sin goda smak men också för dess rika innehåll av nyttiga proteiner och mineraler. Smaken är mild och söt vilken gör den lätt att kombinera med andra livsmedel. Det är en av förklaringarna till att sötmandel och mandelsmör är en populär ingrediens i framför allt bakverk.

Där växer mandlar

Vägen till mandelsmör är lång, både för mandeln att växa samt att transporteras till Sverige. Mandlar ingår faktiskt i samma släkte som plommon. Mandlar växer från ett träd som heter Prunus. Prunus växer vilt och trivs bäst i mellanöstern och i de västra delarna av Asien.

Populärt val

Kr53
  • mandelsmör liten

Tror du mandlar är en nöt? Det är fel eftersom det är en stenfrukt. Då den växer och är under mognad så är den luddig med en grön färg. Något annorlunda är när det är dags för oss att konsumera den, antingen som rena mandlar eller som mandelsmör.

Näringsvärdet i mandelsmör

Som de flesta hälsokostprodukter så kan näringsämnet skilja en del från produkt till produkt. Tar vi och kollar närmare på en innehållsförteckning från kanske det vanligaste mandelsmöret som är det utan salt från märket ”Kung Markatta”. Det smöret är gjort av rostande och finmalda sötmandlar. Deras mandelsmör är dessutom godkänt av föreningen ”Äkta vara” för dess rena produkt utan tillsatser.

Näringsämnet ja. Det första vi kan utläsa är att innehåller mycket fett, cirka 50% av total innehållet. Hjälp fett tänker du kanske? Ja men det är ett nyttigt fett som är enkelmättat. Hela 80 procent av det totala fettet i mandelsmör är enkelmättad medans de övriga 20 procenten är fleromättat eller mättade fettsyror.

Nästan en fjärdedel (23%) är protein och det är förklaringen till varför mandelsmör har blivit det populära produkt som det faktiskt är.

Den fjärdedel som är kvar innehåller kolhydrater och kostfibrer, vilket är ganska lika fördelat då kolhydrater är 8,5 gram medans kostfibrer är 9,1 gram.

Några bra butiker som säljer mandelsmör

Förvaring och hållbarhet

mandelsmörEn del hälsokost kan snabbt bli dåligt och det är viktigt att förvara produkterna rätt. Mandelsmör ska du förvara i rumstemperatur och inte i kylskåpet. Hur lång tid dröjer det innan produkten blir dålig då? Hela 4 månader anses vara en rekommenderad hållbarhet. Som alltid får du ta dessa ”bäst före” med en nypa salt, du märker oftast när ett livsmedel blivit dåligt och din smak och näsa brukar vara det bästa sättet att veta om något går att äta eller inte.

Hoppas sidan var till hjälp och att du lärde dig något om mandelsmör.

Du har väl inte missat sidan om algtabletter? Ännu ett hälsokost som ökar allt mer i popularitet.

hälsokost 2015 logga